ÖZSOY :İnsan vücudunun tüm yapılarının kökeni olan ve kendini yenileyen kök hücreler birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır
Tıp alanında bir çok başarıya imza atan Ünlü PRF. Dr. Haşmet Mesut Özsoy ile Gazeteci Abdülkadir DURGUT . Hakında merak edilenden siyasete her şeyi masada konuştu :
BOLVADİNLİ ÜNLÜ PRF. DR. HAŞMET MESUT ÖZSOY İLE
ÖZEL RÖPORTAJ …
Abdülkadir DURGUT :Değerli hocam bu yoğunlukta Bana Vakit Ayırdığınız için Öncelikle Çok teşekkür ederim .
05.04.1968 yılında Ordu- Mesudiye ilçesinde doğdu. İlköğretimini 1974 yılında Ankara Yükseliş Koleji ilköğretim okulunda başlayıp 1979 yılında tamamladı. Ortaöğretimini Afyonda Şemsettin Karahisari ortaokulunda başladı. Ortaokul eğitimini burada tamamladıktan sonra İzmir Atatürk Lisesi okulunda 1. Yılını tamamladıktan sonra Afyon Lisesinde lise hayatına devam etti. Yükseköğretim kurumuna bağlı Elazığ Fırat üniversitesi Tıp Fakültesi eğitimine 1 yıl devam ettikten sonra Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümünü başarıyla bitirdi. Tıp eğitiminden sonra Macaristan Shote Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Onkoloji, Laparaskopik kanser cerrahisi, Tüp bebek alanında hem eğitim aldı hemde Shote Üniversitesi Türkoloji bölümünde seminerler düzenledi. Eğitimini burada tamamladıktan sonra T.C sağlık bakanlığı Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve doğum bölümünde eğitimine devam ettim
Babam Rahmetli. Eski Sağlık Bakanlarından 112’nin mimarı . Dr. İBRAHİM ÖZSOY ’dur . …2023 yapılan2 8 dönem Milletvekili Seçimlerde iyi Partiden aday adayı oldum .
Abdülkadir DURGUT :Hocam içinizde kalan bir uhdeniz varmı ?
yapamadığınız En büyük Hayalim Bir vakıf üniversitesi kurmak . ve bu yüce Türk Milletine daha fazla hizmet etmek istiyorum ;
Abdülkadir DURGUT: Sayın Özsoy Hocam şimdi de “kök hücre” meselesine gelelim. Kadın Doğum deyince ilk akla gelen sayılı doktorlardasınız Siz, “10 yıl süren bir bilimsel çalışmadan sonra kök hücre meselesini gündeme getirdik” diyorsunuz. “Bu konu hakkında ne söyleyeceksiniz. Kök Hücre Tedavisi Nedir?
ÖZSOY :İnsan vücudunun tüm yapılarının kökeni olan ve kendini yenileyen kök hücreler birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Uyumlu veya yarı uyumlu donör olan insanın kendisinden alınan kök hücreler hastaya nakledilir. Ve hasarlı hücreleri yenilemek için kullanılır, Hastanın doku ve organları kullanılır. Kök hücre uygulaması tedavisi sadece kemik iliğinden alınan kök hücreler ile kullanılabilirken, artık hastanın periferik kanından ve kordon kanından da elde edilebilmektedir. Ayrıca kök hücreler artık yumurta hücrelerinden (embriyonik kök hücreler) ve yağ dokusundan da elde edilebilmektedir.
Abdülkadir DURGUT :2024 Seçimleri için ne diyeceksiniz ?
ÖZSOY :2024 Yerel seçimlere aslında Dünya ile bakılması gerek 2024 yılı bir seçim yılı 50 ülkede seçim yapılacak . 2024 yılında başta Türkiye’deki yerel seçimler ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık seçimleri olmak üzere 50’den fazla ülkede, yüz milyonlarca insan oy kullanmak üzere sandığa gidip vatandaşlık görevini yerine getirecek.
Siyaset uzmanlarına göre seçimler, otoriter eğilimli liderlerin elini daha da güçlendirecek gibi görünüyor..
. Rusya, Tayvan, ve İngiltere’den, Pakistan, Hindistan, El Salvador ve Güney Afrika’ya kadar birçok ülkede başkanlık ve meclis seçimi yarışları olacak.
Bu seçimlerin insan hakları, ekonomi, uluslararası ilişkiler ve istikrarsız dünyada barış beklentileri üzerinde büyük etkileri bulunuyor.
Analistlere göre bazı ülkelerde oylamalar ne bağımsız ne de adil olacak.
Birçok ülkede muhalif adayların önündeki engeller, yorgun seçmenler, manipülasyon ve dezenformasyon potansiyeli, demokrasinin kaderini kampanyaların merkezine oturtmuş durumda.
ABD
ABD’de Başkan Joe Biden ile selefi Donald Trump arasında olası bir “rövanş”, 2024 seçim takviminde büyük önem taşıyor. Zira Trump’ın kasım ayındaki (muhtemel) zaferi belki de en büyük küresel joker olacak.
Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House Direktörü Bronwen Maddox ise, o tarihten önceki yüksek riskli oylamaların da uzak bölgelerde seçmenler arasındaki “memnuniyetsizlik, sabırsızlık ve tedirginlik ruh halini” ölçeceği değerlendirmesinde bulunuyor.
Küresel etkisi olan oylamalar
Tayvan
Tayvan’da devlet başkanlığı ve 113 üyeli yasama organı seçimlerinin cumartesi günü Çin’in yoğun baskısı altında gerçekleşecek olması, sonucu Asya-Pasifik bölgesinin büyük bir bölümü ve ABD için önemli kılıyor.
Pekin, kendi toprağı olarak gördüğü ve kendi kendini yöneten adayı ilhak etmek için askeri güç kullanma tehdidini yineliyor ve oylamayı “savaş ile barış arasında bir seçim” olarak tanımlıyor.
Bangladeş
Dünyanın en uzun süre görev yapan kadın lideri olan Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, muhalefet partilerinin boykot ettiği ve öncesinde şiddet olaylarının yaşandığı bir seçimle 7 Ocak’ta üst üste dördüncü dönemini kazandı.
Hasina’nın Avami Birliği Partisi, yüzde 40 gibi düşük bir katılım oranıyla yeniden seçildi. Muhalefetin bastırılması ise siyasi kargaşayı tetikleme riski taşıyor.
Hindistan
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’da 2024 yılı ortalarında yapılacak genel seçimler, sağcı Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi’nden Başbakan Narendra Modi’ye üst üste üçüncü bir dönem daha kazandıracak gibi görünüyor.
Destekçilerine göre Modi, onlarca yıllık yolsuzlukları temizleyen ve Hindistan‘ı yükselen bir küresel güç haline getiren siyasetin dışından bir isim. Eleştirmenler, Hindu milliyetçilerinin basına ve ifade özgürlüğünün bitme noktasına gelmesinin yanı sıra dini azınlıklara yönelik saldırıların da onun gözetiminde ‘küstahça’ arttığı eleştirisini yöneltiyor.
El Salvador
İktidarını korumaya çalışan bir diğer lider de, şiddet yanlısı sokak çetelerini bastırmak için olağanüstü hal yetkilerini kullanarak geniş bir halk desteği kazanan El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele.
Partisinin atadığı kişiler tarafından yönetilen bir Yüksek Mahkeme, başkanların iki dönem üst üste görev yapmasını yasaklayan anayasaya rağmen Bukele’nin 4 Şubat’ta aday olmasına izin verdi. Yabancı hükümetler, bazı sivil hakların askıya alınmasını eleştirse de Bukele’nin ciddi bir rekabetle karşılaşması beklenmiyor.
Meksika
Meksika, 2 Haziran’da ya Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un himayesindeki eski Mexico City Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum ya da eski bir muhalefet senatörü olan Xochitl Galvez olmak üzere ilk kadın başkanını seçmeye hazırlanıyor. Kazanan, uyuşturucuyla bağlantılı şiddetin ürkütücü boyutlara ulaştığı ve ordunun giderek daha etkili olduğu Güney Amerika ülkesini yönetecek.
Endonezya
Güneydoğu Asya’nın en büyük demokrasisi Endonezya‘da seçmenler 14 Şubat’ta Devlet Başkanı Joko Widodo’nun halefini seçecek. Kamuoyu yoklamaları, sağcı bir milliyetçi olan Savunma Bakanı Prabowo Subianto ile iktidar partisinin adayı eski Orta Java Valisi Ganjar Pranowo arasında başa baş bir yarış olduğunu gösteriyor.
Pakistan
Pakistan’da 8 Şubat’ta yapılması planlanan parlamento seçimleri ülkenin güçlü ordusunun gözetimi altında gerçekleşecek. Popüler bir muhalif figür olan eski Başbakan İmran Han hapiste ve seçim yetkilileri Han’ın adaylığını engelledi.
Rakibi, üç kez başbakanlık yapmış olan Pakistan Müslüman Birliği lideri Navaz Şerif’in yolsuzluk mahkumiyetlerinin bozulmasının ardından oy pusulasında yer almasına izin verildi. Ayrıca eski Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari liderliğindeki Pakistan Halk Partisi de yarışlardaki yerini alıyor.
Analistler seçimin muhtemelen sallantılı bir hükümet çıkaracağı görüşünde. Seçim, Taliban kontrolündeki komşu Afganistan ile ilişkilerin kötüleşmesi ve Pakistan güvenlik güçlerine yönelik ölümcül saldırılar nedeniyle ertelenebilir.
Popülizm Avrupa’da zirve mi yaptı?
Avrupa’da, kıtanın ekonomik istikrarsızlık ve yaşanan kitlesel göçle karşı karşıya kalmasıyla popülizm geniş zemin kazandı. Haziran ayında yapılacak 27 üyeli Avrupa Parlamentosu seçimleri, geleneksel partilerin, birçoğu Ukrayna’ya askeri desteğe şüpheyle yaklaşan popülist rakiplerini alt edip edemeyeceklerinin bir işareti olacak.
Slovakya, Polonya
Geçen yıl yapılan ulusal seçimler karışık sinyaller vermişti. Örneğin Slovakya’da Rusya yanlısı popülist Başbakan Robert Fico seçilirken, Polonya’da seçmenler, muhafazakar hükümeti, Brüksel yanlısı merkezci Donald Tusk liderliğindeki koalisyonla değiştirdi.
Siyasi danışmanlık şirketi Eurasia Group’tan Mücteba Rahman, 2019’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde popülist bir çoğunluğun çıkmayacağını ancak “merkezin son oylamaya kıyasla zemin kaybedeceği” öngörüsünde bulunuyor.
İngiltere
Eski AB üyesi İngiltere’de popülizm, 2016 Brexit referandumu ve eski Başbakan Boris Johnson’ın çalkantılı döneminde zaten zirve yapmıştı. Birleşik Krallık ‘ta bu yıl yapılacak genel seçimler, iktidardaki Muhafazakarlar ile 14 yıl aradan sonra yeniden iktidara gelmeye çalışan ve kamuoyu yoklamalarında açık ara önde olan merkez sol İşçi Partisi’ni karşı karşıya getirecek.
Türkiye’de ise farklı bir durum var . İktidarda olan AKP. Belediye başkanlıklarını Y kazanacak yada . bir başka adaya görev devredecek . 2024 Türkiye seçimleri sonrası belki Mevcut Hükümetin . oy . düşümü olursa Türkiye erken seçime gidebilir diye düşünüyorum .
Abdülkadir DURGUT :Hocam Çok teşekkür ediyorum . harika bir röportaj oldu başarınız daim olsun ..
ÖZSOY :Sayın DURGUT Ben teşekkür ederim . sizlerin de başarısı daim olsun .
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)