Ekonomi

Dislekside erken teşhis ne kadar önemli?

Psikolojik Danışman Rabia Nur Öztaş, Gün FM’in konuğu olarak disleksi hakkında önemli bilgiler paylaştı.  Öztaş, disleksinin öğrenme güçlüğü olarak bilindiğini ve bireylerin normal zeka seviyelerine sahip olmalarına rağmen okuma, yazma,..

Dislekside erken teşhis ne kadar önemli?

Psikolojik Danışman Rabia Nur Öztaş, Gün FM’in konuğu olarak disleksi hakkında önemli bilgiler paylaştı. 

Öztaş, disleksinin öğrenme güçlüğü olarak bilindiğini ve bireylerin normal zeka seviyelerine sahip olmalarına rağmen okuma, yazma, konuşma gibi becerilerde sorun yaşadıklarını ifade etti. 

Disleksi, genellikle çocukluk çağlarında belirginleşir ve çocukların 1-2 yaş civarında konuşmayı öğrenmelerine rağmen, disleksik çocuklarda konuşma gecikmesi yaşanabileceğine dikkat çekti.

Öztaş, disleksinin en belirgin probleminin okuma-yazma güçlüğü olduğunu belirtirken, okula başladıktan sonra Sınıf Öğretmenlerinin genellikle bu sorunu ilk fark eden kişiler olduğunu söyledi.

Disleksi için belli bir tedavi bulunmadığını belirten Öztaş, erken teşhis ve müdahalenin en iyi sonuçları sağladığını vurguladı. 

Özellikle çocuklara psikolojik testler uygulanarak, test sonuçlarına göre eğitim planlamaları yapıldığını ifade etti. 

Ayrıca, öğretmenlerin farklı teknik ve yöntemlerle ders anlatmalarının, çocukların bütün duyularına hitap etmelerinin öğrenmeyi kolaylaştıracağını belirtti.

Dislekside belli bir tedavi bulunmadığını söyleyen Öztaş, “Ancak erken teşhis ve müdahale en iyi sonucu verir. 

Yıllarca tespit edilemeyen vakalarda bile yardım almak, profesyonel destek almak hayatı kolaylaştıracaktır. 

Çocuğa psikolojik testler uygulanır ve test sonuçlarına göre eğitim planlaması yapılır. 

Öğretmenlerin farklı teknik ve yöntemlerle ders anlatması, çocuğun bütün duyularına hitap etmesi öğrenmeyi kolaylaştırır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

#Disleksi #ErkenTeşhis #ÖğrenmeGüçlüğü #Eğitim #Çocuklar #PsikolojikDanışmanlık #Farkındalık

source

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL